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Honorable Thos. R. Chandler
County Attorney
R6bertson County
Franklin, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-2362
Re: Whether or not a poll tax is a

necessary condition precedent to
qualification for the office of
Justice of the Peace.

Your request for an opinion upon the above question has been received and
c6nsidered by this department. We quote the pertinent portion of your
letter as follows:

"Please adirse me whether or not a person is eligible to the
appointment of Justice of Peace, who has not paid a poll tax
for 1939, and not exempted therefrom or otherwise disqualified
from holding such office."

Section 18 of Article 5, Constitution of Texas, creates the office of
Justice of the Peace.

Section 28, of Article 5, Constitution of Texas, provides that:

"Vacancies in the office of Judges of the Supreme Court, the
Court of Criminal Appeals, the Court of Civil Appeals and
District Courts shall be filled by the Governor until the next
succeeding general election; and vacancies in the office of
County Judge and justices of the peace shall be filled by
the Commissioners Court until the next general election for
such offices."

Article 2355, Vernon's Annotated Civil Statutes, provides thati

"The Court shall 'have power to fill vacancies in the office
ofi County Judge, County Clerk, Sheriff, County Attorney,
County Treasurer, County Surveyor, County Hide Inspector,
Assessor of Taxes, Collector of Taxes, Justices of the Peace,
Constables, and County Superintendent of Public Instruction.
Such vacancies shall be filled by a majority vote of the
members of said Court, present and voting, and the person
chosen shall hold office until the next general election."
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Article 2927, Revised Civil Statutes, 1923, provides:

"No person shall be eligible to any State, county, precinct
or municipal office in this State unless he sha 11 be
eligible to hold office under the Constitution of this
State, and unless he shall have resided in this State
for the period of twelve months and six months in the
county, precinct, or municipality, in which he offers
himself as a candidate, next preceding any general or
special election, and shall have been an actual bona fide
citizen of said county, precinct, or municipality for more
than six months. No person ineligible to hold office shall
ever have his name placed upon the ballot at any general or
special election, or at any primary election where candidates
are selected under primary election laws of this State; and
no such ineligible candidate shall ever be voted upon, nor
have votes counted for him, at any such general, special,
or primary election."

It is to be observed that there is no requirement in the above statutory
and constitutional provisions that a person must have a pell tax before
he is quolified to accept the office of justice of the peace when tendered
him. Further, we have been unable to find any such requirement in any
of the laws of this State with regard to this particular office.

The nature and purpose of a poll tax is that of a ne6essary prerequisite
to the right of certain designated classes to vote. Unless otherwise £
provided, the office of the poll tax is not that of a necessary
prerequisite to holding office. The law governing the situation now
before us contains no such provision.

Accordingly, it is our opinion, and you are so advised, that a person
need not have paid a poll tax in order to qualify for the office of
justice of the peace.

Trusting that the above answers your inquiry, we remain.

Yours very truly
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