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Honorable Temple Shell
County Attorney
Wichita County
Wichita Falls, Texas

Dear Sir: - Attention: Woodard Bass

Opinion No. 0-463l

Re: Residential requirements of
candidate seeking office of
county commissioner, and re-
lated questions.

We are in receipt of your recent letter requesting
the opinion of this department regarding the eligibilisy of
a candidate for county commissioner. We quote from your let-
ter as follows:

"Under Art. 2927 and the facts submitted
is a candidate for County Commissioner ineligi-
ble?

"He resided in Wichita County for a number
of years prior to 1940. He then moved to another
county, taking his family with him and buying a
residence there. In February, 1942, he returned
to Wichita County where he has lived since,--his
family remaining in the other County. He has
claimed as his homestead property in Wichita
County during the time that he was out of this

- county and has paid poll. taxes in thls, Wichita
County. : ,

"Question No. 2.

"Is the payment of a poll tax by a candidate
for such an office a pre-requisit for his securing
his name on the ticket?"

Article 2927, R. C. S., 1925, referred to in your
letter, reads as follows:
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"No person shall be eligible to any State,
county, precinct or municipal office in this :
State unless he shall be eligible to hold office
under the Constitution of this State, and unless
he shall have resided in this State for the per-
lod of twelve months and six months in the county,
precinct, or municipality, in which he offers )
himself as a candidate, next preceding any gen-
eral or special election, and shall have been
.an actual bona fide citizen of said county, pre-
cinct, or municipality for more than six months.
No person ineligible to hold office shall ever:
have his name placed upon the ballot at any gen-
eral or special election, or at any primary
election where candidates are selected under
primary election laws of this State; and no such
ineligible candidate shall ever be voted upon,
nor have notes counted for him, at any such gen-
eral, special, or primary election."

Relative to your first question this department cannot
be concerned with passing upon matters involving questions
of fact. The question of one's residence in this State is
distinctly one of intention and of fact. o '

It has been uniformly held by the courts of this
State that residence is determined largely as a question of
intention which may be made to appear by all the facts and
circumstances of the case, =~ = = - '

i In,Texaleurisprudénce, Volume 16, page L8, it is
saids: . ’ S ‘ v

"Indeed it has been said that the intention

of the individual-oftenyhad.aEStrong;'if'not‘a
paramount, influence in determining residence.”

None of the facts set forth in your letter would
within themselves be controlling. They might, however, be
considered in determining the individual intent in the matter,
The fact that the wife of the c¢andidate might live outside of
the county where he is seeking election would not, within it-
self, control the question. In . the recent case of Harwell v,
Morris, 143 S. W. (2d) 809, it was said in this regard:

Tt has never been the law in Texas that
the residence of the husband is drawn to that of .
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the wife where they hapren, for a time to be
at different places. Republic of Texas v.
Skidmore, 2 Tex. 261; Flowers v. State, 109
Tex. Cr. R. 241, 3 S, W. 24 1111; Richmond v.
Sangster, Tex, Civ. App., 217 8. W. 723. The
rule was not changed by the provisions of

Art. 2958, R, C. S., 1925, which provides that
the residence of a married man is where his
wife resides., That act was passed in 1925,
long before suffrage was extended to women in
Texas and had reference only to the residence
of the husband, who, at that time, was the only
member of t he community who was entitled to
~vote, and 1t was designed only to provide a
criterion by which the husband's residence
could be definitely established in case of
doubt as to his--not the wife's=--residence.

It wes never intended by the law makers to
change the long established rule that the
residence 6f the family is established by the
will or conduct of the husband. If the law
were otherwlse, we would have the anomalous
possibllity of the wife's legal residence be-
ing at one place and that of the husbend, from
whom she is not separated, being at an entirely
.differeﬂt place, even in a different county.

[ ° L] ©

' We hope that these authorities may be of some assis-
tance in determining the candidate's qualifications in regard
to residence as inquired of in the first paragraph of your
letter. k :
o ‘In answer to your guestidn No. 2 it is the opinion
of this department that there is no requirement either in the
Constitution or the statutes that a person must have paid a
poll tax in order to be éligible as a candidate for the office
of eounty commissioner.
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