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Honorable Vera V. Fogg
County Attorney
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Quanah, Texas

Dear Miss Fogg: Opinion No. 0-4716
Re: County Superintendent is not

required to pay poll tax in order
to legally serve as such bfficer.

Your reg'uest for opinion upon the following stated·-question:

...

"Can a person be elect*d to the office of County School
Superintendent, and legally serve, when he has not paid
his poll tax, and thus is not a qualified voter of the
county in which he is elected?

"

has been received and carefully considered by this department.

Article 2688, Vernon's Annotated Texas Civil Statutes, sets forth the
qualifications of the County School Superintendent; this Article does
not require that he pay a poll tax or 'be a qualified voter. Article
2927, Vernon's Annotated Texas Civil Statutes, sets out the ineligibility
of certain persons to serve as public officials,and prescribes residential
requirements of such officials; this Article does not make persons who
have not paid theft-'poll taxes or who are not qualified voters ineligible
to hold public office.

The nature· and purpose of a poll tax is that of a necessary Freregxlis ite ·:to
the right of certain designated classes to Vot*- Unless otherwise provided,
the office of a poll tax is not that of a necessary prerequisite to
holding office.

Accordingly, it is our opinion, and you are so advised, that a person
need not to have paid a poll tax in order to be elected and to qualify
for the office of County Superintendent.
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Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

s/ Wm. J. Fanning

BY
Wm. J. Fanning

Assistant
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APPROVED July 24, 1942
s / GERALD C. MANN
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

APPROVED OPINION CIMMITTEE
BY B. W. B.
CHAIRMAN


